Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences DOPPELMAYR lanové dráhy, spol. s r. o. - Kontakt - Další milník v největší městské síti lanových drah světa
Jdi na obsah Jdi na menu

Další milník v největší městské síti lanových drah světa

Tisková zpráva

Bolivijský viceprezident García Linera zahájil provoz Línea Azul


Línea Azul (modrá trasa) v El Altu je dalším milníkem v infrastruktuře Bolívie. Je to první trasa, kterou skupina Doppelmayr/Garaventa dokončila v rámci realizace II. fáze světově největší sítě městských lanových drah. Do lanového dopravního systému je tak nyní napojena kromě jiného také tamní Univerzita (UPEA). Provoz nejdelší linky sítě zahájili 3. března 2017 bolivijský viceprezident Álvaro García Linera a Mi Teleférico.

doppelmayr_eroeffnunglineaazul_001.jpg

Po třech trasách lanových drah, které propojují od roku 2014 bolivijská města La Paz a El Alto, znamená Línea Azul začátek druhé fáze procesu výstavby doposud největší sítě městských lanových drah na světě. Línea Azul rozšiřuje veřejnou lanovou dopravu o pět nových stanic a o dalších téměř pět kilometrů. Díky možnému průjezdu mohou cestující absolvovat celou trasu od první až po pátou stanici bez přestupu. Vzhledem k tomu, že Línea Azul vede přes největší pouliční trh Latinské Ameriky a obsluhuje rovněž Univerzitu v El Altu, stala se důležitým veřejným dopravním prostředkem pro obyvatele obou měst.

Na bolivijského prezidenta Evo Moralese udělala Línea Azul dojem již při jeho zkušební jízdě koncem roku 2016: „Děkuji rakouské firmě Doppelmayr. Dobrý spojenec, dobrá investice!“

doppelmayr_eroeffnunglineaazul_002.jpg

Ve druhé fázi výstavby je pro lanové dráhy kromě modré linky naplánováno ještě dalších pět tras, přičemž na většině z nich se již pracuje. Po jejich dohotovení bude městská síť lanových drah měřit cca 30 kilometrů a zahrnovat 26 stanic. Do dnešního dne přepravily lanové dráhy v La Paz a El Altu 75 milionů osob.

 

Línea Azul – fakta

10-MGD Línea Azul sekce 1

Investor:      

Mi Teleférico

Místo: 

El Alto (BOL)

Šikmá délka: 

3170 m

Převýšení:  

- 40 m

Přepravní kapacita:   

3000 osob za hodinu a směr

Vozy:  

136 desetimístných kabin

Jízdní rychlost:  

5,0 m/s

Jízdní doba: 

13,62 min

 

10-MGD Línea Azul sekce 2

Investor:      

Mi Teleférico

Místo: 

El Alto (BOL)

Šikmá délka: 

1723 m

Převýšení:  

- 21 m

Přepravní kapacita:   

3000 osob za hodinu a směr

Vozy:  

72 desetimístných kabin

Jízdní rychlost:  

5,0 m/s

Jízdní doba: 

7,17 min